Plasmaskärare

Plasmaskärare är ett utmärkt hjälpmedel som kan användas vid många olika tillfällen. Det är inte ett klassiskt verktyg som kapar eller sågar, utan tekniken bygger istället på fysik. Man kan dela upp verktyget i två olika sektioner; handplasma och maskinplasma. Handplasman sköter man manuellt och håller i handen när man skär. En CNC-styrd maskinplasma sitter monterad på en robot eller ett särskilt skärbord.

Hur går plasmaskärning till?

När man jobbar med plasmaskäraren bildas en mycket varm ljusbåge mellan skärelektroden och det material man arbetar med. Temperaturen kan nå upp till hela 30 000 grader Celsius. Metoden bygger på att tryckluft, och ibland en gas, blåser bort (skär) materialet och skapar ett tvärsnitt. En plasmaskärare fungerar bra för en mängd olika material, som exempelvis rostfritt stål, mässing, aluminium och så vidare.

För vem?

Förr fanns plasmaskärare endast till för stora arbeten, och de var mycket kostsamma. I takt med att tekniken har utvecklats finns det nu modeller för både företag och privat bruk. Flera mindre modeller som är lättare att hantera finns nu på marknaden, t.ex. Powermax 65. Man bör dock vara väl insatt i de tekniker och metoder som används, samt ha vana av att hantera den här typen av maskiner.